Egipt

Egiptul este renumit pentru locuitorii sai ospitalieri si toleranti. Traditional, tara a fost o punte de legatura intre Occident si Orient-in special in ceea ce priveste capitala Cairo.Ospitalitatea sta la loc de cinste in culturile tarilor orientale, iar Egiptul nu face exceptie de la acest lucru. Musafirului i se ofera intotdeauna cele mai alese mancaruri ale casei-chiar daca bugetul de abia permite acest lucru.
Egiptul se intinde pe doua continente.Cea mai mare parte a tarii se afla in Africa,insa Egiptul este legat si de Asia de Sud-Est prin Peninsula Sinai,situata dincolo de Canalul Suez.La nord,tara este marginita de Marea Mediterana,iar la est de Desertul Arabiei,care se intinde pana la Marea Rosie.La sud,Egiptul se invecineaza cu Sudanul,iar la vest se afla Desertul Libiei.
Marea majoritate a populatiei egiptene, aproximativ 80%, sunt felahi, urmasi ai egiptenilor din Antichitate. Taranii de pe valea Nilului inca mai traiesc in case traditionale din lut. Numai beduinii sunt de origine araba pura. Berberii traiesc in oaza Siwa, la granita de nord-vest cu Libia. Crestinii copti, sunt considerati urmasii directi, de origine pura, ai egiptenilor din Antichitate. Acestia constiuie clasa de mijloc educata din orase, desi  in zonele rurale  inca mai traiesc tarani copti care respecta obiceiurile si traditiile antice.Nubienii, aproximativ 100 000 de oameni, traiesc in Egiptul de Sus.
O imagine a Egiptului din satelit confirma caracteristicile geografice ale tarii-Nilul traverseaza tara asemenea unei panglici verzi si fertile, distribuindu-si sursa vitala de apa, inconjurat pe ambele maluri de intinderile imense ale desertului. Timp de milenii, acest echilibru fragil dintre campiile fertile de-a lungul Nilului si desertul salbatic si nepopulat a constituit un factor decisiv pentru ritmul de viata al tarii. Egiptenii din Antichitate isi impartisera tara in keme, solul negru si fertil de la malul Nilului, si deshret, desertul rosiatic care il inconjoara.
Nilul-sursa de viata a Egiptului
Nilul cu valea sa are cam 1200 km lungime si intre 3 si 5 km latime, fiind cel mai lung fluviu din lume. Traverseaza tara de la sud la nord, unde se varsa in Mediterana. Valea are forma unei cutii si a fost erodata de fluviu pe parcursul mileniilor.Principala caracteristica a Egiptului este contrastul dintre desert si valea fertila a fluviului. Pe parcursul revarsarilor sale regulate, fluviul a depus intotdeauna aluviuni negre si fertile pe malurile sale. Acum 5000 de ani, acest lucru le permitea taranilor egipteni sa obtina recolte bogate si a reprezentat piatra de temelie a uneia dintre primele civilizatii avansate ale umanitatii. Chiar si pe vremea faraonilor, fazele de revarsare ale Nilului determinau ritmul vietii cotidiene.
Transportul maritim in Canalul Suez este un factor economic important. Datorita pozitiei geografice strategice, porturi ca Alexandria, Port Said sau Suez detin o importanta internationala in transportul global. Vasele nevigheaza regulat pe Nil; acesta este foarte important nu numai pentru transportul marfurilor, dar si pentru sectorul turistic, o croaziera pe Nil fiind una dintre cele mai populare activitati ale unei vizite in Egipt.
Traficul aerian international se concentreaza in Cairo, Alexandria, Hurghada, iar Sharm el Sheikh, Port Said, Aswan, Luxor si Abu Simbel au aeroporturi pentru zboruri interne.
De-a lungul secolelor, multi au sapat in cautarea originilor primelor civilizatii din mareata vale a Nilului. Egiptul detine nenumarate marturii magnifice ale celor mai timpurii civilizatii umane, dar iti ofera si ocazia de a face o excursie uimitoare si fascinanta prin desert. Pe Malul Marii Rosii si in Sinai, vizitatorii simt ca privelistea merita toti banii, iar scafandrii pot admira lumea subacvatica a recifelor spectaculoase de corali si a pestilor colorati.
Obiective turistice in Egipt
Egiptul este deosebit de bogat in comori culturale, o parte fiind desemnate Patrimonii Culturale Mondiale UNESCO.Pe langa Teba cu Orasul Mortilor, acestea mai includ si Cairoul islamic, Memphis si Orasul Mortilor, Abousir, Saqqara, Dashur, monumentele nubiene de la Abu Simbel pana la Philae, ruinele crestine timpurii de la AbuMena si biserica Sfanta Ecaerina, precum si Piramidele de la Gizeh.
Piramidele de la Gizeh
Din suburbia Gizeh a Cairoului, pe malul stang al Nilului, drumul te conduce inspre singura minune pastrata a lumii antice, piramidele de la Gizeh, construite in timpul domniei celei de a patra dinastii a Regatului Vechi ( acum mai bine de 4000 de ani). Piramidele iti dau fiori chiar si astazi si te coplesesc cu maretia lor- mormintele faraonilor au fost construite pentru a rezista sute de ani.
Piramida lui Kheops (2551-2528 i. Hr.), cea mai mare si mai veche dintre cele trei piramide, are in prezent o inaltime de 137 m. Laturile constructiei au fost perfect aliniate indicand punctele cardinale. Cea de a doua piramida a fost construita la ordinul lui Kephren (2520-2494 i. Hr.). Atinge o inaltime de 136,4 m, insa pentru ca se afla pe un teren accidentat pare mai inalta decat cea a lui Kheops.A treia, cea mai mica, ii apartine lui Mykerinos (2470 i.Hr.) si are 63 m inaltime.
Pe parcursul mileniilor, Sfinxul foarte degradat din apropiere a fost restaurat pe toata lungimea  sa de 74 m, respectandu-se propiectul original al creatorului sau. Aceasta fiinta uimitoare cu trup de leu si cap uman infatiseaza un faraon.Sfinxul  este un barbat, desi de multe ori se crede eronat ca ar fi o femeie.
In Muzeul de Barci Solare, vizitatorii au ocazia de a vedea barca lui Kheops de 43 m lungime. Aceasta a fost ingropata intr-un morman pentru ca faraonul sa poata parcurge drumul inspre Regatul Mortilor, iar piesele separate au fost puse cap la cap printr-un proces migalos.
Valea Regilor
Valea Regilor se numara printre cele mai impresionante vestigii  ale epocii faraonilor. De la descoperirea ultimului loc de odihna al faraonilor Regatului Nou, aceasta a aprins imaginatia oamenilor. Valoroasele morminte ale conducatorilor dinastiilor XVIII si XX  au fost sapate adanc in stanca, iar mumiile lor au fost decorate cu aur si pietre pretioase.De obicei, trei coridoare te conduc pana in adnacul mormintelor, ai caror pereti sunt decorati cu desene si  texte descriind calatoria faraonilor inspre Regatul Mortilor. In 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit marmantul lui Tutankhamon (cca 1436-1377 i.Hr.).Descoperirea a fost senzationala, caci pana atunci, toate mormintele gasite fusesera jefuite de hotii de morminte. Mormantul a oferit lumii o imagine a avutiei legendare a cavourilor faraonilor, desi  Tutankhamon nu a fost un conducator deosebit de important.
Luxor si Teba
Secole la rand, Teba a fost capitala Regatului Nou, iar complexele de temple de la Luxor si Karnak sunt o marturie a maretiei unice a orasului. Cladirile au fost dedicate zeului creator, Amon, sotiei sale Mut, regina cerurilor, si fiului lor Khonsu, zeul lunii. Templul lui Amon este probabil unul dintre cele mai importante sanctuare. Complexul include multe alte cladiri de cult, precum Marea Sala Hipostil (din jurul anului 1500 i. Hr.), care cu cele 234 de coloane in forma de sul de papirus, este o capodopera arhitectonica, sau Primul Pilon, cea mai mare usa de templu din Egipt, avnd 43 m inaltime.
Templul de la Luxor, pe malul Nilului, este un monument impresionant din perioada Regatului Nou.Principala intrare antica are un pilon incredibil construit de Ramses II (cca 1290-1224 i. Hr.), in spatele caruia strajuiau odinioara sase statui gigantice ale faraonului. Ramses II a construit un drum drept care lega templul de aici cu cel  de la Karnak. Aleea Sfincsilor, de 3 km lungime, care facea legatura intre cele doua sanctuare, poate fi admirata si astazi.
Aswan si  templul de la Philae
Langa pitorescu oras Aswan se afla candva granita dintre Africa de Nord si Africa Neagra. Aici in fosta regiune a Nubiei, disparuta sub apele lacului Nasser, pe insula Philae, se afla magnificul sanctuar al lui Isis Osiris. In anii 1970, apele recent creatului lac de acumulare se ridicau lent amenintand sa distruga acest minunat complex, insa printr-o operatiune dramatica de salvare si cu ajutorul  financiar al comunitatii internationale, acesta a fost mutat in 1979 pe insula invecinata Agilkia.
Sanctuarul este o constructie fragila cu basoreriefuri frumos lucrate. Cea mai veche parte a complexului este Sala Nektanebos I (din jurul anilor 380-363 i.Hr.). Timp de mai mult de 800 de ani, Philae a fost unul dintre cele mai importante centre culturale si religioase din Egipt, un loc in care era venerata Isis, sotia lui Osiris si mama lui Horus. Deoarece Ptolemeii si romanii si-au lasat mostenirea aici, complexul cunoaste un amestec uimitor de stiluri arhitectonice.
Abu Simbel
La circa 280 km de Aswan se afla Abu Simbel, unde marestul Ramses II a ordonat construirea unuia dintre cele mai mari si mai impresionante complexuri de temple din regiune. Finalizarea complexului a durat aproape 30 de ani. Patru statui gigantice si maiestuoase de 20 m inaltime acopera fatada templului. La origine, acesta fusese construit in asa fel incat de doua ori pe an, respectiv de ziua de nastere a lui Ramses II si in ziua incoronarii sale, razele soarelui sa straluceasca pe chipurile statuilor infatisand zei.Langa acest complex a fost construit un templu mai mic pentru Nefertari, prima sotie a faraonului. In 1964, a fost desemnata o misiune indelungata de salvare care a durat 20 ani, deoarece Abu Simbel era amenintat de nivelul ridicat al apei din Lacul Nasser.UNESCO, SUA si Egiptul au impartit costurile mutarii spectaculoase a templului.
Manastirea Sfanta Ecaterina din peninsula Sinai
Intr-un ued situat intre Jabal Musa si Jabal Katarinah, inconjurata de un peisaj montan semet, se afla manastirea Sf. Ecaterina, renumita in inreaga lume.Cladirea a fost construita exact pe locul in care in Vechiul Testament, se spune ca Dumnezeu i-ar fi vorbit lui Moise prin tufisul de flacari si i-ar fi inmanat tablele cu cele Zece Porunci. Mama lui Constantin cel Mare, Elena, a construit aici in 324 " Capela Tufisului in Flacari". Originile manastirii se regasesc in primele secole ale erei noastre.In secolul X sau XI, manastirea ortodoxa greaca a fost dedicata Sfintei Ecaterina din Alexandria. In principiu aceasta a ramas neschimbata de la fondarea ei. Era imprejmuita de ziduri groase de aparare care o protejau de beduini. Inauntru, intregul complex se aseamana unui labirint. Aici sunt alei ascunse, cladiri si trepte care inconjoara centrul, precum si o bazilica cu trei naosuri, construita de imparatul Iustinian in 537. Muzeul si libraria detin o colectie impresionanta de icoane si manuscrise in mai multe limbi.

Afiseaza detaliiAscunde detalii

Localitati in Egipt