Insulele Galapagos

Arhipelagul Galapagos a fost descris ca fiind unul din locurile cele mai unice, importante din punct de vedere stiintific si din punct de vedere biologic pe plan mondial (UNESCO 2001). Multi turisti descriu timpul petrecut in insule ca o experienta  ce iti schimba  viata. Cand Fundatia Charles Darwin a fost creata in 1959, populatia umana din Galapagos era  foarte mica. Turismul era in esenta, inexistent. Pescuitul exista doar la nivel de subzistenta si comunitatea agricola era mica. Statia de Cercetare a fost construita de tineri oameni de stiinta si localnici. Cincizeci de ani mai tarziu, acest peisaj s-a schimbat dramatic.

Galapagos este situat pe placa tectonica Nazca. Aceasta placa aflata in miscare continua este directionata spre est, peste punctul fierbinte al Galapagos-ului si a format lantul insulelor. Insulele au fost formate prin stratificarea si ridicarea actiunilor vulcanice repetate. Aceasta miscare geologica este corelata cu vechimea  insulelor, deoarece insulele de est (San Cristóbal si Española) sunt cu milioane de ani mai vechi decat insulele vestice (Isabela si Fernandina).

Fiecare insula mare, cu exceptia celei mai mari insule, Isabela, este formata dintr-un singur vulcan. Isabela a fost formata atunci cand sase vulcani s-au unit deasupra  nivelului marii. Din punct de vedere geologic, Insulele Galapagos sunt destul de tinere, probabil nu au mai mult de cinci milioane de ani. Unele dintre insulele vestice, care sunt si cele mai active din punct de vedere vulcanic, pot avea doar sute de mii de ani si se afla inca in formare.

Biologii care studiaza evolutia sunt fascinati de ecosistemele insulare si claritatea cu care speciile care le locuiesc ilustreaza procesele evolutive. Din acest motiv, precum si datorita unei  vizite istorice aici, a unui om numit Charles Darwin, Insulele Galapagos sunt cu certitudine cel mai studiat arhipelag din lume. Insulele Galapagos au, de asemenea, niste conditii de mediu unice care le diferentiaza de toate celelalte grupuri de insule din lume. Pozitia lor pe glob  fata de ecuator, combinata cu locatia lor in mijlocul curentilor oceanici Humboldt si Cromwell, permit acestor insule speciale sa aiba un amestec ciudat de clima tropicala si temperata, care se reflecta in plantele si animalele complexe si neobisnuite care le populeaza.

Lumea a auzit prima data despre Galapagos cu mai mult de 470 de ani in urma. Cavalerul dominican, Fray Tomas de Berlanga, episcop de Panama, a fost descoperitorul oficial, care a sosit pe 10 martie 1535. Curentul l-a condus in mod involuntar pe Fray Tomas spre Galapagos, dupa ce plecase din Panama catre Peru. Este prima consemnare  scrisa despre Galapagos. El  descrie broastele  testoase uriase si cactusii, zona   neospitaleiera  si dificultatea de a gasi apa ca si caracteristici ale insulelor.

Insulele Galapagos adapostesc specii pe care nu le mai gasesti nicaieri pe planeta. Aproximativ 80% din pasarile terestre, 97% din reptile si mamiferele terestre si peste 30% din plante sunt unice si traiesc doar aici. Mai mult de 20% din speciile marine din Galapagos nu se mai gasesc in alta parte pe pamant. Printre ele se numara testoasa uriasa de  Galapagos, iguana marina, cormoranul care nu  zboara si pinguinul  de Galapagos - singura specie de pinguin care se gaseste in emisfera nordica.

Sunt  13 insule mari si 7 insule mai mici care formeaza arhipelagul Galapagos. Insulele Galapagos sunt dintre cele mai studiate locuri din lume si exista o multime de informatii despre ele. In 1979, Insulele Galapagos au intrat in  patrimoniul mondial UNESCO. Sa respecti  cateva reguli simple, este tot ce trebuie pentru a  experimenta zona magnifica a insulelor intr-un mod durabil. De la respectul pentru  viata salbatica pana la cumpararea suvenirurilor, alegerile dvs. vor face diferenta.

Galapagos este un loc minunat pe care il poti  vizita oricand pe parcursul anului. Datorita pozitiei la ecuator, temperatura  aerului si apei raman relativ stabile pe tot parcursul anului. In timpul sezoanelor de varf (mijlocul lunii iunie pana la inceputul lunii septembrie si mijlocul lunii decembrie pana la jumatatea lunii ianuarie), este important sa va faceti aranjamentele de calatorie din timp.

Iata cele 14 reguli pe care trebuie sa le respectati daca vizitati Insulele Galapagos:

1. Vizitatorii oricarei zone protejate din Parcul National Galapagos trebuie sa fie insotiti de un ghid naturalist autorizat.    2. Calatoriti numai cu operatori de turism si / sau barci autorizate sa organizeze tururi in zonele protejate din Galapagos.

3.  Ramaneti pe traseele marcate pentru vizitatori si respectati indicatoarele tot timpul pentru protectia faunei salbatice si pentru siguranta dvs.

4.  Mentineti o distanta de cel putin 2 metri fata de fauna salbatica pentru a evita tulburarea lor, chiar daca se apropie de Dvs.

5.  Nu hraniti niciodata animale salbatice, deoarece le puteti provoca probleme de sanatate.

6. Fotografierea cu blitz nu este permisa atunci cand faceti fotografii animalelor salbatice. Fotografiile profesionale si inregistrarile video inregistrate in scopuri comerciale trebuie sa fie autorizate de GNPD.

7.  Campingul este permis numai in cateva zone autorizate din insule. Solicitati autorizarea taberei la birourile Parcului National Galapagos cu cel putin 48 de ore in avans.

8. Este responsabilitatea dvs. sa nu introduceti alimente, animale sau plante in arhipelag. Colaborati pe deplin cu toti inspectorii de mediu si oficialii in timpul vizitei dvs.

9.  Nu luati sau cumparati produse sau suveniruri din substante interzise, inclusiv corali negri, scoici, roci de lava, parti de animale sau orice lemn sau planta inainte de a parasi Galapagos. Acest lucru este ilegal si trebuie raportat.

10. Practicati principiile "nu lasati nicio urma" pentru a mentine frumusetea mediului.

11.  Impachetati tot gunoiuk  si arubcati-l sau reciclati-l in zonele populate sau pe barca dvs.

12. Fumatul si / sau focurile de tabara sunt strict interzise in cadrul Parcului National Galapagos, deoarece incendiile prezinta un risc grav pentru flora si fauna  din Galapagos.

13. Pescuitul este permis numai pe ambarcatiunile de agrement autorizate de GNPD.

14. Activitatile motorizate  acvatice si subacvatice, mini-submarine, activitati sportive  aeriane nu sunt permise in Parcul National Galapagos sau in Rezervatia Marina.

Afiseaza detaliiAscunde detalii

Nu sunt definite localitati in Insulele Galapagos