Turcia

Imagini Turcia

Pentru multi occidentali, Turcia, punte intre Europa si Asia, este un vis oriental. Candelabrul cu rubine din palatul Topkapi, haremul din palatul sultanului, minaretele si moscheile si lustruitorii de pantofi cu cutiile lor stralucitoare din aur sunt doar o parte din Turcia. Tara mai are insa o fata: satele izolate din Anatolia, bisericile din pesterile din Cappadocia, milioanele de maslini, pastorii liberi, vesmintele voluminoase care amintesc de trecutul indepartat si multe alte traditii.
Turcia a fost mult timp legatura dintre Europa si Orient. Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce, a deschis portile tarii spre Europa si a netezit calea spre educatie si drepturi egale pentru toti.Turcia este o tara fascinanta cu o istorie de la inceputul civilizatiei , isi are acum locul in lume ca stat modern.
Clima Turciei, variaza de la subtropicala la zapezo vesnice. Acest contrast se datoreaza celor doua lanturi muntoase: Muntii Pontici, intre Marea Neagra si nordul Anatoliei, cu varful cl mai inalt Kackar Dagi de 3937 m, si Muntii Taurus, in sud. Cu veri fierbinti si uscate si ierni cetoase si blande, regiunile inguste de coasta ale Turciei au o clima subtropical mediteraneeana. In schimb, culmile anatoliene din interiorul tarii, mai ales in est, au ghetari si zapezi masive iarna, ce blocheaza adrsea trecatorile din munti.
Turcia are peisaje mediteraneene infloritoare. Regiunea Marmara este o zona de dealuri cu pante line care se intind intre Marea Marmara si granita cu Bulgaria si Grecia. In Antichitate aici era Tracia de est. Floarea-soarelui aurii, graul, porumbul, sfcla de zahar, fructele si maslinele cresc in jurul Marii Marmara.
Regiunea egeeana e formata dintr-un vast lant muntos ce se ridica dnspre coasta.Anatoloa de Vest are veri placute si calde, si ierni blande si umede. Peisaje aluvionare fertile domina regiunea, iar pantele line sunt acoperite de maslini, livezi de portocali si plantatii de tutun si bumbac.
Regiunea cunoscuta drept Riviera turca este cea de pe coasta mediteraneeana si se intinde de la Marea Egee la sud spre granita cu Siria. Aici se gasesc cateva parcuri nationale, in zonele turistice populare intre Fethiye si Alanya. Regiunea este caracterizata de pestri cu stalactite, munti impaduriti, livezi de citrice si plantatii de bananieri, in timp ce plajele acoperite de nisip de-a lungul coastei se intind pe circa 70 km si se imbina cu campurile intinse de bumbac ce acopera platoul Kukurova.
Desi turismul a ajuns in Turcia mai tarziu decat in alte tari mediteraneene, tara are kilometri de plaja cu nisip alb si auriu stralucitor. In plus, ofera carari ce strabat muntii izolati la altitudini de 5000 m, paduri si lacuri, dar si temple, biserici, moschei, castele si situri arheologice. Turcia ofera activitati sportive variind de la surf la golf si parapanta. Bazarurile si specialitatile culinare delicate incanta vizitatorul.
Azi, Turcia este o destinatie turistica importanta, ale carei puncte de atractie sunt statiunile de pe coasta si accesul usor in siturile arheologice spectaculoase. Tara ofera si o serie de activitati sportive. In afara de statiunile de litoral axate pe surf si scufundari, si anumite rauri ofera oportunitati extraordinare pentru rafting, mai ales in centru, langa coasta sudica si in regiunile muntoase de langa Erzurum, in nordul Turciei.
Muntii virgini ai Turciei au potential pentru alpinism si drumetii. Din anul 2000, piscurile duble ale muntelui Ararat, nu departe de granita cu Armenia, au fost deschise vizitatorilor pentru alpinism. La Bursa, in vestul Anatoliei, si Antalya, in sud, schiorii se pot bucura de stratul gros de zapada pana la inceputul primaverii.Vara, aceste regiuni atrag biciclisti montani si calareti.
Turcia are si multe statiuni balneare. Calatoriile pentru tratament, in care vizitatorii se pot ingriji de sanatate si de starea fizica si mentala, duc de la o statiune la alta: de exemplu, de la Bursa la Izmir, Cesme si Pamukkale. Turcia se bucura si de "statiuni balneare naturale" sau izvoare naturale din zonele rurale: exista cel putin 400 de astfel de izvoare in tara.
Legate de moda internationala a vacantelor balneare sunt " croazierele albastre". In timpul acestora, iubitorii de mare se pot bucura de croaziere de mai multe zile intr-o barca traditionala din lemn, cu opriri in unele din cele mai frumoase golfuri, din Bodrum pana in Antalya.
Turcia atrage si turistii care vin in tara ca pelerini. Musulmani si crestini deopotriva sunt atrasi de siturile cele mai insemnate. Multi turisti viziteaza locurile unde apostolul Pavel s-a oprit pe parcursul calatoriilor sale misionare si sunt atrasi de Efes, unde Maria, mama lui Isus, si-ar fi trait ultimii ani din viata.
Riviera turca are cateva situri antice faimoase precum Licia, Pamfilia si Cilicia, pe coasta, si Pisidia si Isauria, in centrul muntos is rapos. In acest mediu natural minunat, copacii cresc fara teama de inghet sau zapada, iar portocalele, bananele, strugurii si maslinele se coc in cele mai vii culori. Alexandru cel Mare, apostolul Pavel, imparatul Hadrian si cruciatii si-au lasat aici amprenta. Dupa cucerirea otomana, zona de coasta a Mediteranei de Sud a fost extrem de neglijata pana la sfarsitul celui de -Al Doilea Rzaboi Mondial.
 

Afiseaza detaliiAscunde detalii

Localitati in Turcia

Alege destinatia:

Tara:
Localitate:Selecteaza tara mai intai...

Căutaţi hoteluri

Data Check-in

Data Check-out


Stiri

Curs valutar (August 12, 2020)

MonedaValoareVariatie
EUR (Euro)4.8347-0.0011999999999999
USD (Dolar SUA)4.1033-0.0095999999999998

Bilete de avion Royal Dutch Airlines Bilete de avion French Airlines Bilete de avion Greek Airlines Bilete de avion Austrian Airlines Bilete de avion Italian Airlines Bilete de avion Polish Airlines Bilete de avion Romanian Airlines Bilete de avion Swiss International Air Lines Bilete de avion AEGEAN AIRLINES Bilete de avion Spanish Airlines Bilete de avion Turkish Airlines

Scroll